Borel: Očekivano odlaganje formiranja nove EK

BRISEL, 14. oktobra ( Tanjug) – Novi šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel izjavio je danas da očekuje odlaganje početka mandata nove Evropske komisije.

Borel je sa sastanka Saveta EU u Luksemburgu poručio da je „opravdano” očekivati da se početak mandata Komisije na čelu sa Ursulom fon der Lajen odloži sa 1. novembra na 1. decembar.

Prethodno su moguće odlaganje izbora nove Komisije najavili i u Evropskom parlamentu.

Do odlaganja je došlo usled odbacivanja tri kandidata za komesare u Evropskom parlamentu.

U Odboru za pravne poslove zbog ustanovljenog sukoba interesa nisu prošli mađarski i rumunski kandidati za komesare za proširenje i saoraćaj.

Francuska kandidatkinja za komesara za unutrašnje tržište i odbranu nije dobila „zeleno svetlo” evropskih poslanika zbog nezadovoljavajućih odgovora tokom saslušanja.

Nova predsednica EK Ursula fon der Lajen sada čeka Mađarsku, Rumuniju i Francusku da predlože nove kandidate za komesare.

Nakon toga sledi obiman proces razgovora i saslušanja kakndidata kako bi se procenila njihova stručnost i spremnost da preuzmu pozicije komesara u određenim oblastima.

Evropski parlament je prvobitno za 23. oktobar zakazao glasanje o novom sastavu Komisije.

S obzirom na novonastale okolnosti, proces izbora novih komesara moraće da se produži, a novi termin za glasnje Evropskog parlamenta o timu Ursule fon der Lajen trebao bi biti 28. novembar.

U Briselu napominju da ovo ne bi bio prvi put da se odlaže početak rada nove Komisije.

Evropska komisija iz 2004. godine, na čijem je čelu bio Žoze Manuel Baroso, takođe je imala odlanje od tri nedelje zbog kašnjenja izbora italijansklog komesara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.