U trendu

Borel od vodja Zapadnog Balkana sutra u Briselu očekuje objašnjenje o političkim prilikama u …

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel sutra na večeri s vodjama sa Zapadnog Balkana u Briselu očekuje da mu iznesu svoje vidjenje političke situacije i razvoja u regionu, izjavio je portparol Evropske komisije (EK) Peter Stano.

On je time na brifingu za novinare u EK odgovorio na pitanje agencije Beta šta tačno očekuje Borel da čuje od lidera regiona i koja je njegova poruka njima, imajući u vidu da je visoki predstavnik EU šefovima diplomatija Unije prošle nedelje rekao da situacija na Zapadnom Balkanu predstavlja „ozbiljan geopolitički problem“.

Samo održavanje sastanka je važno jer je Borel ocenio da takvih susreta izmedju visokih zvaničnika EU i Zapadnog Balkana nije bilo, rekao je Stano.

To je, po njegovim rečima, „logičan nastavak rasprave koju su šefovi diplomatija EU održali prošle nedelje o regionu kad su razgovarali iz šireg strategijskog i političkog ugla o Zapadnom Balkanu, a ne samo o proširivanju“.

Proširivanje je za EU, ali ministri inostranih poslova Unije su, po rečima Stana, hteli da sagledaju situaciju iz šireg ugla.

„Razlog i cilj sutrašnjeg susreta je da se zaista čuje od vodja sa Zapadnog Balkana kako oni vide tamošnju političku situaciju i stanje stvari“, rekao je Borelov predstavnik za medije.

On želi da se „obnovi mnogo redovnije angažovanje oko znatno širih pitanja od samog proširivanja, o čemu mi imamo mnogo češće kontakte na mnogim ravnima EU i partnera sa Zapadnog Balkana“.

„To je cilj te večere i očekivanje je da će se takve razmene mišljenja nastaviti i dati jasniji podstrek tekućem angažovanju EU u odnosu na Zapadni Balkan“, zaključio je Stano.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.