U trendu

Borel: Poruka ministara EU da u Evropi nema mesta podeljenoj Bosni

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas u Briselu upozorili da u Bosni i Hercegovini jačaju nacionalizam i separatizam koji dovode u pitanje teritorijalnu celovitost i jedinstvo te zemlje i predočili da „u Evropi nema mesta podeljenoj Bosni i Hercegovini“, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borel posle zasedanja ministara inostranih poslova Unije.

On je rekao da su ministri EU pozvali političke vodje u BIH da „preuzmu odgovornost da se očuva Ustav i obezbedi pun povratak u državne institucije“.

„U Evropi nema mesta podeljenoj Bosni i Hercegovini, a oni koji rade u tom pravcu teško greše, oni lišavaju svoj narod blagodetne evropske perspektive i života“, preneo je Borel stav Saveta ministara EU.

EU je, po njegovim rečima, spremna da posegne za finansijskim merama i sankcijama „ako to bude zahtevala situacija“ u BiH.

Ministri EU su pružili punu podršku nastojanjima izaslanika EU i SAD da se „pokrene politički dijalog u BiH s ciljem da se sprovede izborna reforma, izmene Ustava, uključujući ograničene ustavne dopune koje mogu pospešiti funkcionalnost Federacije“.

„Spremni smo da upotrebimo sva raspoloživa sredstva ako to situacija bude zahtevala, a to se svakako tiče finansijske pomoći i restriktivnih mera, što će biti primenjeno kao poslednja mera. Mi bismo svakako više voleli da usledi dijalog i sporazum izmedju strana kako bi se zajamčile reforme, nužne da bi se održali predstojeći izbori“, zaključio je Borel.

On je, dolazeći na zasedanje, podvukao da se mora zaustaviti sadašnji razvoj u Bosni i Hercegovini „da bi se izbeglo da se ta zemlja raspadne u komade“.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman je na zasedanju izjavio da „ako se izbori u BiH održe pod ovakvim uslovima, mi upozoravamo da bi oni destabilizirali državu, neće doprineti ničemu dobrom, nego će se kriza nastaviti i biti još veća“.

Grlić Radman je istakao da je važno da do svesti drugih država članica EU dopre saznanje koliko je za stabilnost, prosperitet i funkcionalnost BiH važna promena izbornog zakona koji će zadovoljiti sva tri konstitutivna naroda i ostale.

Hrvatski narodni sabor BiH je prethodno zauzeo stav da u slučaju neusvajanja izmena Izbornog zakona BiH po modelu za koji se zalažu hrvatske stranke u BiH, treba da se pokrenu političke i pravne procedure za novu institucionalnu i teritorijlanu organizaciju BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.