U trendu

Borel: Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) danas je povodom Svetskog dana slobode medija osudio pretnje i nasilje nad novinarima.

„Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, a to pravo podrazumeva imati slobodu mišljenja bez mešanja, a podrazumeva i traženje, primanje i prenošenje informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice“, rekao je Borel.

Visoki evropski zvaničnik rekao je da „EU osuđuje sve oblike pretnji i nasilja nad novinarima i podržava medijske radnike u opasnosti kroz lokalne misije i kroz namenske programe, kao što je platforma Safejournalists na Zapadnom Balkanu, projekat podrške nezavisnim medijima i osnovnim slobodama u Kambodži i program Media Resilience u Avganistanu“, saopštila je Evropska službe za spoljne poslove (EEAS).

Dok je očuvanje slobodnih, nezavisnih i pluralističkih medija od vitalnog značaja za otporne i zdrave demokratije, sloboda medija se danas dovodi u pitanje u većini delova sveta, dodaje se u saopštenju.

Novinari, medijski radnici i svi oni koji javnosti iznose nezavisne informacije, rasvetljavaju teška kršenja ljudskih prava i zločine i pozivaju na odgovornost vlastodršce, prema navodima EEAS, sve više se suočavaju s diskreditacijom, pretnjama i napadima.

Novinari u napadnutoj Ukrajini, u Belorusiji i Avganistanu, na Bliskom istoku i severnoj Africi, u Centralnoj Americi, dobitnici Nobelove nagrade na Filipinima i u Rusiji i mnogi drugi medijski radnici širom sveta, uključujući i Evropu, nastavljaju da plaćaju visoku cenu za obavljanje svoje profesije.

Na pretnje su posebno ranjive novinarke, navodi EEAS, dodajući da su novinarke izložene stigmatizaciji, seksističkom govoru mržnje, seksualnom i rodno zasnovanom nasilju, pa čak i ubistvima.

Oko 73 odsto novinarki je tokom svog rada iskusilo onlajn pretnje, zlostavljanje i uznemiravanje, ukazuje EEAS.

Istovremeno, „gradimo kritične kapacitete da se suprotstavimo manipulaciji stranih informacija i mešanju, i da pomognemo građanima u Evropi da ojačaju svoju otpornost na dezinformacije, manipulacije i propagandu, inicijativama kao što su platforma EUvsDisinfo i Evropska opservatorija za digitalne medije“, dodao je Borel.

Odbrana i promovisanje slobode štampe je univerzalna misija koja ne poznaje granice.

EU će ostati posvećena angažovanju sa vladama, medijima i civilnim društvom, kako na međunarodnim forumima, tako i na lokalnom nivou, kako bi preuzela inicijativu i ojačala slobodu medija širom sveta, dodao je Borel.

Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.