Borel: Žalostan zahtev Minska da Poljska i Litvanija povuku ambasadore, EU jedinstvena

Šef evropske diplomatije Žozep Borel osudio je danas kao neosnovan i žalostan zahtev beloruskih vlasti da Poljska i Litvanija povuku ambasadore i da znatno smanje broj diplomatskih predstavnika u Minsku, navodeći da taj potez neće oslabiti jedinstvo EU.

„Zahtev je protivan logici dijaloga i samo će dodatno izolovati vlasti u Minsku. Ti potezi beloruskih vlasti protiv pojedinih država članica EU neće uspeti da oslabe jedinstvo Unije“, naveo je Borel u pisanoj izjavi.

Borel je naveo da su sve države članice Unije 1. oktobra pozvale beloruske vlasti da okončaju nasilje i represiju, da oslobode sve uhapšene i političke zatvorenike, da poštuju slobodu medija i civilno društvo i da započnu inkluzivni dijalog u društvu.

„EU nastavlja da podržava demokratsko pravo beloruskog naroda da bira predsednika na novim slobodnim i poštenim izbora, bez spoljnog uplitanja“, dodao je Borel.

Belorusija je pogodjena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je dugogodišnji predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Evropski parlament je pre dve nedelje usvojio rezoluciju kojom je odbacio zvanične rezultate avgustovskih predsedničkih izbora u Belorusiji i naveo da Lukašenka ubuduće neće smatrati legitimnim predsednikom.

Vlasti Belorusije nastoje da uguše proteste hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, ali za sada u tome ne uspevaju.

EU je u petak uvela sankcije beloruskim zvaničnicima koje Brisel smatra odgovornim za represiju nad demonstrantima. Na udaru sankcija našli su se ministar unutrašnjih poslova Juri Karajev i još 39 zvaničnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.