U trendu

Borelj: Ako Putin prizna nezavisnot DNR i LNR, reagovaćemo

BRISEL – Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je večeras da je Rusija u Ukrajini stvorila njaveću pretnju miru u Evropi od Drugog svetskog rata i da je sve više kršenja prekida vatre i provokacija od, kako je naveo, ruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

”Na kritičnom smo raskršću. Sve ono u šta smo verovali, međunarodno pravo, napredak posdle Hladnog rata, sve je to stavlejno pod znak pitanja”, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU je posle sastanka Saveta EU, na kojem je fokus bio na ukrajinskoj krizi, osudio ”manipulacije i dezinformacije” u cilju stvaranja preduslova za vojnu eskalaciju protiv Ukrajine, ocenivši da je u pitanju ”kalsično“ provociranje sukoba.

Istovremeno, Borelj je pohavlio ”suzdržanost” Ukrajine u kriznoj situaciji.

On je predsednika Rusije Vladimira Putina da ”poštuje međunarodno pravo i Dogovor iz Minska i ne prizna nezavisnot oblasti Donjecka i Luganska”.

”Spremni smo da regaujemo jako i zajedno ukoliko on to učini. Očekujemo da neće biti potrebno, ali ako učini regaovaćemo”, nagalsio je Borelj.

Savet EU je još jednom potvrdio solidarnost EU sa Ukrajinom kako kroz finasijsku pomoć od 1,2 miljarde evra, tako i kroz profesionalnu obuku ukrajinske vojske i podršku u borbi protiv demnsotracija i sajber napada.

Žozep Borelj je najavio moguci zajednički sastanak Saveta ministra spoljnih poslova u Kijevu i potvrdio da EU i 26 zemlja članica neće zatvarati svoje amabasade u Kijevu.

”Uskoro je osam godina od invazije i nelegalne anaksije Krima. Svaka dalja agresija izazvaće snažana odgovor EU. To se takođe odnosi na eventualni napad sa teritorije Belorusije”, kaže Borelj.

On ocenjuje da je Belorusija ”uvučena u ovu krizu” i da gubi suverenitet kroz netrasparentno raspoređivanje ruskih snaga na njenoj teritoriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)