U trendu

Borelj danas u Teheranu o bilateralnim odnosima EU i Irana

TEHERAN – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj doputovaće danas u Teheran na razgovore, saopštio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova.

„Tokom posete, koja je deo tekućih konsultacija između Irana i Evropske unije, biće razmotreni bilateralni odnosi, regionalna i međunarodna pitanja, kao i trenutna situacija oko ukidanja sankcija“, rekao je portparol ministarstva Said Hatibzadeh, preneli su lokalni mediji.

Činilo se da je nuklearni sporazum Irana sa velikim silama iz 2015. blizu ponovnog oživljavanja u martu, ali su pregovori delimično blokirani oko toga da li će Vašington da izbaci iransku Islamsku revolucionarnu gardu, elitno krilo iranske vojske, sa liste stranih terorističkih organizacija, navodi Rojters.

Zajednički sveobuhvatni plan akcije je nuklearni sporazum iz 2015., prema kome se Teheran obavezao da će ograničiti svoj nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija.

Tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao se iz sporazuma 2018. i obnovio sankcije SAD, što je navelo Iran da počne da krši nuklearna ograničenja oko godinu dana kasnije, a svi dosadašnji pregovori o oživljavanju sporazuma do sada su propali, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar