Borelj: EU je na raskrsnici odnosa sa Rusijom

BRISEL – Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenio je danas da Moskva nije zainteresovana da radi na boljim odnosima sa EU niti da se agažuje u konstruktivnom dijalogu o ljudskim pravima i političkim slobodama.

Borelj je u svom nastupu pred Evropskim parlamentom, nakon povratka iz Moskve, naveo da će zemlje članice EU odlučivati o sledećim korcima kada je reč o odnosima sa Rusijim, a da će on lično staviti na sto plan koji ne isključuje i sankcije.

”Nalazimo se na raskrsnici odnosa sa Rusijim. Izbori koje napravimo odlučiće dinamiku međunarodnih snaga ovoga veka”, poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je pred poslanicma Evropskog parlamenta poručio da ”Rusija nije postala moderna demokratija, kako se očekivalo”, a da je u posetu Moskvi otišao kako bi ”lično procenio izazovne odnose” koje EU ima sa Rusijim.

”Ruske vlasti idu nizbrdo zabrinavajućim putem autoritarizma. Mesto za slobodu izražavanja i civilno društvo se sužava, a skoro da nema mesta za razvoj demokratskih alternativa”, rekao je Borelj.

Dodao je da su njegova poseta Moskvi i razgovor sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovim, potvrdili ”trend u kome Rusija želi da se odvoji od Evrope čiji liberalno demokratski sistem vidi kao pretnju svom sitemu”.

Žosep Borelj je naveo da će ministri spoljnih poslova EU 22. februara, kao i lideri EU u martu, razgovarati o sledećim koracima u odnosima sa Rusijom, koji ”mogu da uključuju i sankcije”.

”Staviću konkretne predloge na sto, što podrazumeva moj mandat šefa diplomatije”, najavio je Borelj.

On je dodao da je pored svih teškoća bitno očuvati prostor za zvanični dijalog i naći načina za izbegavanje ”trajne konfrontacije” sa Rusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.