Borelj i Lenarčič pozdravili obnavljanje rezolucije SB UN o pomoći Siriji

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič izjavili su danas da je obnova rezolucije Saveta bezbednosti UN o prekograničnoj humanitarnoj pomoći Siriji dobra vest za narod te zemlje, a posebno za 4,1 milion Sirijaca na severozapadu čiji životi zavise od te pomoći.

Dvojica evropskih zvaničnika su ukazala da je neprekidna isporuka prekogranične humanitarne pomoći UN i dalje od vitalnog značaja za 4,1 milion Sirijaca na severozapadu te zemlje, uključujući 2,8 miliona interno raseljenih.

EU će nastaviti da se zalaže za nesmetanu i kontinuiranu isporuku humanitarne pomoći svima kojima je potrebna, u skladu sa odredbama međunarodnog humanitarnog prava, istakli su Borelj i Lenarčič.
Oni su podsetili da su EU i njene države članice najveći donatori za podršku Sirijcima u Siriji i širom regiona od početka sukoba 2011. godine, izdvajanjem više od 27,4 milijarde evra za humanitarnu pomoć i za bezbednost.
EU ponovo poziva na održivo rešenje sirijskog sukoba kroz političku tranziciju u skladu sa rezolucijom 2254 SB UN i potvrđuje svoju podršku naporima specijalnog izaslanika svetske organizcije Geira Pedersena za postepeno rešenje tog sukoba.
Borelj i Lenarčič su posebno zahvalili Irskoj i Norveškoj koje su podnele predlog SB UN za obnovu rezolucije o pomoći Siriji, saopštila je pres služba Evropske službe za spoljne poslove.

SB UN je u ponedeljak produžio za šest meseci, do 10. jula 2023, ovlašćenje svetske organizacije da koristi prelaz Bab al-Hava iz Turske u Siriju za humanitarne isporuke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.