Borelj i Varheji stigli u Skoplje, sa Kovačevskim o EU perespektivi S. Makedonije

SKOPLJE – Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji doputovali su u Severnu Makedoniju na sednicu Saveta za stabilizaciju i pridruživanje.

Na aerodromu u Skoplju sinoć ih je dočekao potpredsednik vlade za evropska pitanja Bojan Maričić, prenosi Telma.

„Imao sam čast da poželim dobrodošlicu velikim prijateljima Severne Makedonije, potpredsedniku Evropske komisije i visokom predstavniku za spoljne poslove Žozepu Borelju i evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheiju. Treba iskoristiti političku podršku koju imaju zemlje Zapadnog Balkana, kako bi zagarantovali stabilnost, mir i evropsku perspektivu regiona“, napisao je Maričić na Fejsbuku.

On je istakao da će na sutrašnjem sastanku biti prilike za razgovor o statusu reformi, napretku u evropskim integracijama i bilateralnim odnosima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Maričić je naveo i da visokim gostima želi uspešan boravak, kao i da se nada da će iz Severne Makedonije otići „sa dobrim vestima za region“ i da će to biti „primer da se sporovi prevazilaze mirnim i diplomatskim putem“.

Borelj je danas saopštio da je doputovao u Skoplje da sa premijerom Dimitrom Kovačevskim održi 1. Savet za stabilizaciju i pridruživanje koji se održava u Severnoj Makedoniji.

„EU je u potpunosti posvećena perspektivi članstva Severne Makedonije i njenom procesu pridruživanja. Razmotrićemo postignuti napredak i potrebne dodatne napore“, naglasio je on u objavi na Tviteru.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji nalaze se od 15. do 17. marta u poseti Albaniji i Severnoj Makedoniji kako bi razgovarali sa zvaničnicima dve države, saopšteno je iz Evropske unije.

Na kraju posete, 18. marta, Borelj će u Ohridu organizovati sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, na kome će mu se pridružiti i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.