U trendu

Borelj: Iran i svetske sile veoma blizu postizanju sporazuma

DOHA – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je danas da su Iran i svetske sile veoma blizu dogovoru o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015, kojim bi se ograničio nuklearni program Teherana u zamenu za ukidanje oštrih sankcija.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp napustio je pakt 2018. godine, što je navelo Teheran da počne da krši nuklearna ograničenja godinu dana kasnije.

Posle 11 meseci neprekidnih pregovora o njegovom oživljavanju, napravljena je pauza, nakon što je Rusija predstavila novu prepreku, preneo je Rojters.

Rusija je kasnije saopštila da je dobila pisane garancije da će moći da obavlja svoj posao kao strana u sporazumu, sugerišući da bi Moskva mogla da dozvoli oživljavanje sporazuma.

„Sada smo veoma blizu sporazuma i nadam se da će to biti moguće“, rekao je Borelj u obraćanju na međunarodnoj konferenciji Doha Forum.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolaian rekao je danas da je ukidanje američkih sankcija Revolucionarnoj gardi među glavnim zahtevima Irana u pregovorima.

On je kazao da se nuklearni sporazum može postići u kratkom roku ako SAD budu pragmatične.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.