U trendu

Borelj: Iranu nove sankcije zbog gušenja protesta i vojnih isporuka Rusiji

BRISEL – Evropska unija će uvesti veoma stroge sankcije Iranu zbog nasilnog gušenja protesta širom zemlje i vojnih isporuka Rusiji, saopštio je danas novinarima visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj

On je ovu izjavu dao po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova Saveta EU, prenosi TAŠ.

„Odobrićemo veoma strog paket sankcija. EU će preduzeti sve što može da podrži mlade žene i mirne demonstrante“, obećao je Borelj.

On je pojasnio da se sankcije koje danas treba da budu usvojene protiv Irana uvode kako iz humanitarnih razloga, tako i zbog iranske podrške Rusiji.

„Iran nastavlja da tvrdi da nisu isporučivali dronove Rusiji nakon početka rata i da ne planira da šalje rakete u Rusiju. Hajde da vidimo“, rekao je Borelj.
On se dotakoa i pogubljenja dvoje ljudi u Iranu.
„U petak uveče imao sam dug razgovor sa ministrom inostranih poslova Irana. Možete da pretpostavite da smo svakako razgovarali o ovim pogubljenjima. Izrazio sam zabrinutost Evropske unije i osudu“, rekao je Borelj novinarima.

Prema preliminarnim informacijama, EU namerava da doda jedan broj iranskih građana i organizacija na crnu listu Evropske unije,navodi TAS S.

Kako je ranije izvestio diplomatski izvor u Briselu, EU namerava da nastavi diplomatske napore da spreči stvaranje nuklearnog oružja od strane Teherana.
Iran je pogođen protestima nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra.
Prema zvaničnoj verziji, ovu kurdsku devojku policija je privela jer nije nosila propisno maramu na glavi.
Tokom ispitivanja koje je usledilo, doživela je srčani udar i umrla. Društveni mediji su, međutim, preneli da je Amini pretukla policija.
U avgustu je Vašington post objavio članak u kojem se tvrdi da Iran isporučuje dronove u Rusiju,a kasnije je administracija SAD dala slične izjave, koje su Moskva i Teheran više puta odbacili kao neistinite, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.