U trendu

Borelj: Komisija UN će ispitivati kršenja ljudskih prava

BRISEL, 4. marta ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da humanitarna situacija u Ukrajini postaje sve teža i poziva predsednika Rusije Vladimira Putina da omogući prolaz humanitarnim konvojima do ratom zahvaćenih civila.

Borelj je najavio i da će Savet za ljudska prava UN formirati komisiju sa ciljem da se ispitaju kršenja ljudskih prava i međunarodnih zakona u ratu u Ukrajini.

”Humanitarna situacija na terenu postaje sve teža zbog kontinuranog bombardovanja ruske armije po civilnoj infrastrukturi. Izgleda kao da hoće da unište Ukrajinu”, ocenjuje Borelj.

Šef diplomatije EU navodi da je za nedelju dana rata preko million ljudi izbeglo iz Ukrajine i da će još više da ih dođe u EU.

On je naglasio da će zemlje članice dozvoliti ulazak svima koji beže od rata u Ukrajini i pozvao na dodatna budzetska izdvajanja za pomoć clanicama koje se graniče sa Ukrajinom i gde pristiže najviše izbeglih.
Prema nekim procenam do sada je samo u Poljsku prešlo oko pola miliona izbeglih iz Ukrajine, a u Mađarsku preko sto hiljada.

Borelj je nakon vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova EU, kojima su se u Briselu pridružili i američki državni sekretar, generalni sekretar NATO i sefovi diplomatija Velike Britanije i Ukrajine, pozvao predsednika Rusije da hitno dozvoli prolaz humanitarnim konvojima, ali i naglasio da je primarni poziv sveta Putinu da prekine rat.

Šef diplomatije EU je ocenio kao izrazito opasan napad ruske vojske u neposrednoj blizini ukrajinske nuklearne elektrane i upozorio na moguće katastrofalne posledice ovakvih akcija koje mogu da izazovu ”ekološku i humanitranu katastrofu u celoj Evropi.”

”Ovo nije borba Istoka protiv Zapada. Ovo nije rimejk Hladnog rata. Ovo nije bitka između dve sfere. Ovde se brani suverenitet i teritorijalni integritet svih nacija. Mi smo prijatelji ukrajinskog naroda, ali nismo neprijatelji ruskog naroda. Ovo je Putinov rat i samo on može da ga okonča”, zaključio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar