U trendu

Borelj: Litvanija ne sprovodi svoje sankcije, već evropske

LUKSEMBURG – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj odbacio je danas tvrdnje Rusije da Litvanija primjenjuje sopstvene, nacionalne sankcije blokiranjem tranzita određene robe do ruske eksklave Kalinjingrad i naveo da su u pitanju sankcije EU.

“To je čista propaganda. Litvanija ne preduzima i ne sprovodi svoje jednostrane nacionalne sankcije protiv Rusije, nego sankcije koje je uvela Europska unija”, izjavio je Borelj na konferenciji za novinare u Luksemburgu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU.

On je podsetio da je EU uvela zabranu tranzita preko svoje teritorije za određenu robu i da Litvanija postupa u skladu s njima, prenosi Hina.

Rusija je upozorila Litvaniju da će preduzeti određene mere kako bi zaštitila svoje nacionalne interese ako ta zemlja pod hitno ne ukine zabranu tranzita roba u Kalinjingrad, ali nije precizirala koje su to mere.

Kalinjingrad je ruska eksklava koja nema kopnenu vezu s ostatkom Rusije i koja se graniči sa Litvanijom na severu, Poljskom na jugu, a na zapadu izlazi na Baltičko more.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.