U trendu

Borelj: Moramo brže do novih sankcija protiv Belorusije

LISABON, 27. maja ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da EU mora brže da se kreće u pravcu donošenja novih sankcija protiv beloruskih vlasti odgovornih za prinudno spuštanje aviona i hapšenje dvoje putnika na aerodromu u Minsku.

”Evropski lideri su bili jasani, ali oni ne donose odluke, samo smernice. Na ministrima spoljnih poslova je da donesu odluke. Moramo brže da se krećemo i rad na novim sankcijama već je počeo”, poručio je Borelj.

On dodaje da je paket tzv ”personalnih sankcija” koji se odnosi na novu listu osoba koje će biti pod EU restrikacijama već gotov i da će biti usvojen pisanim putem pre junskog sastanka Saveta EU.

”Prelozi o ekonomskim i sektorskim sankcijama još nisu definisani. Na njima se radi na tehničkom nivou Saveta gde će zemlje članice predložiti svoje ideje o tome koje ekonomske sektore Belorusije treba ciljati. Taj paket će biti usvojen na sledećm sastanku Saveta EU”, kaže Borelj.

Poručio je da će gost sledećeg sastanka Saveta EU u junu u Briselu biti Svetlana Tihanovskaja, lider beloruske opozicije u egzilu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.