U trendu

Borelj: Narednih dana ocekujemo ruski napad na Domabas

LUKSEMBURG 11. aprila ( Tanjug) – Ministri spoljnih poslova EU sastaju se danas u Lukemburgu, a fokus razgovora redovnog aprilskog Saveta EU i ovoga puta biće na Ukrajini uz upozorenje šefa diplomatije EU Žosepa Borelja da se očekuje nova ruksa ofanziva na Dombas, ali i kriza na globalnom nivou kada je rečc o energentima i hrani.

”Plašim se da se ruske trupe koncentrišu na Istoku da bi pokrenule napad na Dombas. Ukrajinici su toga svesni. Plašim se da će se u narednim danima pojačati ratana dejstva u Dombasu”, kaže Borelj.

Žosep Borelj je dolazaći na sastanak Saveta EU najavio da će ministri razgovarati sa generalnim tužiocem Međnunarodnog krivičnohg suda Karimom Kanom i ukrajinskom tužiteljkom Irinom Venediktovnom o prikupljanu dokaza o ratnim zločinim počinjenim na teritoriji Ukrajine, a razmortiće se i predlog šefa dioplomatije EU da se za naoružanje ukrajinske vojske izdvoji dodatnih 500 miliona evra iz EU Instrumenta za mir.

Iz EU pred ovaj sastanak poručuju da danas neće biti donošene odluke o novim snakcijama, uključujući i one koje se odnose na sve češće pominjani embargo na rusku naftu, ali šef diplomatije EU pred ministraski sastanak napominje da su sankcije ”uvek na stolu”.

Žosep Borelj dodaje da će Moladavija i Gruzija, koje će danas dobiti tzv ”Upitnik” Evropske komsije o zahtevu za kandidatski status, morati da prođu ”normalnu porceduru” kao i druge zemlje akda je u pitanju.

On dodaje da će Saveta EU danas razgovarati i o evropskom planu za ”Globalno povezivanje” i upozorava na krizu koja se približava.

”Razgovaraćemno o tome kako možemo da bolje sarađujemo sa partnerima širom sveta, sa zemljama koje su naši istomišljenici, i kako da ih podržimo u krizi koja dolazi. Svako će morati da se suoči sa posledicama ovog rata. Ne sa posledicama sankcija, već rata u smislu povećanja cena energenata i hrane”, upozorio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar