U trendu

Borelj: Nuklearni sporazum sa Iranom mora brzo da se resi

BRISEL – Politički prostor da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine bi mogao da se smanji vrlo brzo, izjavio je danas šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, preneo je Rojters.

On je to rekao nakon razgovora sa iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom-Abdolahianom, preneo je Rojters.

„Ukoliko želimo da sklopimo sporazum, odluke su potrebne sada“, naveo je Borelj na Tviteru, ističući da je i dalje moguće da se oživi nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Nešto ranije u toku dana francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju ako se uzmu u obzir interesi regionalnih partnera, uključujući i Izrael.

„Moramo da odbranimo ovaj nuklearni sporazum sa Iranom. I da uzmemo u obzir interese naših prijatelja u toj oblasti, prevashodno Izraela“, rekao je Makron tokom zajedničke konferencije za novinare sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je 2018. godine istupio iz nuklearnog sporazuma sa Iranom zbog čega je Teheran, godinu dana kasnije, prema navodima Zapada, ponovo počeo da krši bazična nuklearna ograničenja.

Od prošle godine, u Beču je održano nekoliko rundi pregovora između vodećih svetskih sila i Irana, ali zasad to nije donelo željeni rezultat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar