U trendu

Borelj: Politizacija pravosuđa u Rusiji neprihvatljiva

BRISEL – Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da EU osuđuje hapšenje ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog po povratku u Moskvu 17. januara.

Borelj poziva na trenutno puštanje na slobodu Navlajnog i naglašava da je ”politizacija pravosuđa neprihvatljiva”.

”Prava Alekseja Navaljnog moraju se poštovati. Takođe pozivamo ruske vlasti da odmah puste sve one novinare i građane koji su privedeni u vezi sa njihovim izveštavanjem i podrškom Navaljnom. Ovo zadržavanje potvrđuje kontinuirani negativni obrazac smanjivanja prostora za opoziciju, civilno društvo i nezavisne glasove u Ruskoj Federaciji”, navodi Borelj u pisanom saopštenju.

On dodaje da će EU ”pažljivo pratiti razvoj dešavanja” i ”uzeti to u obzir prilikom oblikovanja svoje politike prema Rusiji”.

U EU podsećaju da su najoštrije osudili pokušaj atentata, trovanjem Alekseja Navaljnog vojnim hemijskim nervnim agensom grupe „Novičok“.

EU je na to odgovorila izricanjem restriktivnih mera za šest pojedinaca i jedan entitet.

”Zajedno sa našim partnerima, Evropska unija će i dalje pozivati ruske vlasti da hitno istraže pokušaj atentata na Navaljnog u potpunoj transparentnosti i bez daljeg odlaganja i da u potpunosti sarađuju sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja kako bi se osiguralo nepristrasna međunarodna istraga”, zaključuje se u saopštenju šefa diplomatije EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.