U trendu

Borelj: Posebno hvala Vucicu, dogovor u interesu svih građana

BRISEL – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je večeras da ga raduje što je pronađeno rešenje pod okriljem EU kojim se, kako je naveo, „olakšava putovanje između Kosova i Srbije, što je u interesu svih građana Kosova i Srbije“, uz posebnu zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Posebno sam zahvalan predsedniku Vučiću koji je pokazao veliku odgovornost. Prethodni dani su bili primer odlične praktične saradnje između EU i SAD, stoga želim da zahvalim američkim partnerima što su pomogli u dijalogu. Hvala i Miroslavu Lajčaku za odlično obavljen posao“, rekao je Borelj u video obraćanju na Tviteru.

Zahvalan je, naveo, Vučiću i Aljbinu Kurtiju što su „pokazali pravo liderstvo, a posebno naglašavam i odličnu saradnju EU i SAD“.

Borelj je rekao da ga raduje što može da objavi da nakon prošlonedeljnih sastanaka u Briselu na visokom nivou, kao i napora prethodnih dana, danas postoji sporazum o slobodi kretanja.

„Pod pokroviteljstvom EU, postignut je dogovor o dokumentima, dakle, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlazak za nosioce kosovskih ličnih dokumenata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srpskih ličnih karata. Kosovski Srbi, kao i ostali građani, moći će da putuju slobodno između Kosova i Srbije, koristeći postojeće dokumente“, istakao je šef evropske diplomatjie.

On, međutim, dodaje da rad na slobodi kretanja nije gotov.

„Neki problemi i dalje ostaju. Očekujem da će obojica lidera nastaviti da pokazuju odlučnost sa ciljem da se reši problem oko tablica. Rekao sam mnogo puta, ako uzmemo u obzir aktuelan rat u Ukrajini, nisu nam potrebni novi problemi, nove tenzije, već rešenja za Zapadni Balkan, a danas smo došli do jednog rešenja. Bio je danas veoma dobar dan“, zaključio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar