U trendu

Borelj: Potrebne reforme i usklađivanje spolj politike sa EU

BRISEL – Evropski komesar za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj istakao je danas da je, za ubrzanje evropskog puta Srbije, neophodno sprovođenje reformi, ali i usklađivanje sa bezbednosnom i spoljnom politikom EU, te istakao posvećenost Srbije nastavku dijaloga sa Prištinom i i opredeljnost da nastavi, kako bi se postigao konacnični sporazum.

Borelj je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao da je EU potpuno posvećena evropskoj perpsektivi Zapadnog Balkana, dodajući da je svakako Srbija centar tog regiona. Preneo je da je fokus razgovora bio na pristupnim pregovorima Srbije i na mogućnosti ubrzanja tog procesa. „Pristupni pregovori treba da budu dinamičniji, a to može da se dogodi samo uz veći napredak na polju reforme i njihove primene. EU očekuje da Srbija učini napore u reformama, posebno u oblasti vladavine prava i slobodi medija“, objasnio je Borelj.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, zahvalio Srbiji na zančajnom doprinosu u evropskim bezbednosnim misijama.

Takođe je kazao da je tema koja mora da se pokrene usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU i sa stavovima EU, odnosno restriktivnim merama.

„Mnoge države članice zahtevaju jasnu usklađenost Srbije na tim poljima. Neophodna je zajednička bezebdnosna i spoljna politika“, poručo je on.

Rekao je da je razgovarano i o dijalogu Beogarda I Prištine, te pohvalio posvećenost Vučića tim razgovorima pod okriljem EU.

„Ohrabrio sam predsednik Vučića da nastavi kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa“, kazao je Borelj

On je dodao da je su raazgovarali i o bilateralnim teškoćama i naglasio sam da je perspekltiva Srbije evropska. Dokaz za tu posvećenost je da je poslednjih 14 god EU dala gotovo 3 milijarde evra Srbiji radi unapređenja života građana i zbog refiormi“, rekao je Borelj.

On je dodao da će EU podržati projekat železničkog koridora od Beograda do Severne Makedonije i pohvalio Vučića na saradnji na tom projektu.

„Važna je percepcija građana o EU, šta ona znači i šta predstavlja. Obojica smo posvećeni i siguran sam da će u budućnosti vaša EU perspektiva biti još bolja“, zaključio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.