U trendu

Borelj: Razmatramo peti paket sankcija Belorusiji

BRISEL – Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, najavio je da će se o proširenju sankcija protiv režima u Beorusiji razgovarati na narednom Savetu ministra spoljnih poslova koji se 15. novembra sastaju u Briselu.

„Moramo da vidimo koji je obim postojećeg režima sankcija Belorusiji i da ga proširimo. Proučavamo kako da ga proširimo kako bismo usvojili novi, peti paket sankcija, koji će uključivati one koji su odgovorni ili doprinose krizi na nššim spoljnim granicama”, poručio je Borelj u Briselu.

Govoreći o situaciji na spooljnim grancama EU prema Belorusiji, Žosep Borelj je pred Evropskim parlamentom ocenio da se radi o migrantskoj,humanitarnoj, ali i geopolitičkoj krizi.

„Oni (migranti) ne mogu da uđu u EU tako što će probijati granice, ali ne mogu ni ostati na granici zauvek. Njima je potrebna humanitarna pomoć i potreban im je izlaz iz situacije u koju ih je stavio beloruski režim. Humanitarni koridor mora biti otvoren da bi se tim ljudima omogućio siguran povratak u zemlje porekla“, zaključio je Borelj.

Šef dipmlomtije EU poručuje da je situacija na granicama EU sa Belorusijom takođe i „teška geopolitička situacija“ u kojoj režim Aleksandra Lukašenka „kao odgovor na prethodne EU sankcije stvara probleme“ rizikujući živote ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.