U trendu

Borelj sa liderima Zapadnog Balkana o posledicama rata

NJUJORK – Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj bio je danas u Njujorku domaćin neformalnog ručka sa liderima Zapadnog Balkana, na kojem glavna tema bila globalni i regionalni uticaj „ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine“.

Kako se podseća u saopštenju spoljne službe EU (EEAS) ovi skupovi se održavaju dva puta godišnje u Briselu i Njujorku i služe kao neformalna prilika za razmenu mišljenja o izazovima u regionu i evropskoj budućnosti regiona.

„Današnja diskusija se fokusirala na globalni i regionalni uticaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine. Visoki predstavnik Borelj i lideri Zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako zajednički rešiti štetne posledice ovog rata na cene hrane i energije i stabilnost i bezbednost u Evropi i globalno“, dodaje se u saopštenju.

Borelj je istakao podršku koju EU pruža Zapadnom Balkanu da bi se poboljšala energetska bezbednost i u suočavanju sa hibridnim pretnjama, uključujući sajber pretnje i stranu manipulaciju informacijama.

„EU i Zapadni Balkan će nastaviti da sarađuju u suočavanju sa izazovima koje rat Rusije protiv Ukrajine nameće na globalnom nivou. EU u potpunosti uključuje Zapadni Balkan u svoje inicijative za ublažavanje posledica rata“, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.