U trendu

Borelj: Severni susedi AVG da spreče zloupotrebu migranata

DUŠANBE – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas severne susede Avganistana da pomognu u sprečavanju zloupotrebe migranata u političke ciljeve od strane beloruskih vlasti.

EU je, takođe, predstavila bivšim sovjetskim republikama svoj plan od milijardu evra za podršku Avganistanu i njegovim susedima u oblastima osnovne humanitarne pomoći do upravljanja migracijama, preneo je Rojters.

Borelj i komesarka za međunarodna partnerstva Juta Urpilainen sastali su se sa ministrima spoljnih poslova Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana, kao i sa zamenikom ministra spoljnih poslova Turkmenistana u prestonici Tadžikistana Dušanbeu.

„Obavestio sam ministre o situaciji na granicama Evropske unije sa Belorusijom i zatražio sam njihovu podršku u sprečavanju ove instrumentalizacije ljudskih bića sa rizikom po njihov život: varanje ljudi, ubeđivanje da se do Evrope može doći preko leta u Minsk“, rekao je Borel na brifingu posle sastanka.

Urpilainenova je rekla da je bivšim sovjetskim republikama predstavila paket pomoći EU Avganistanu vredan milijardu evra, od čega je skoro polovina u stvari namenjena susednim zemljama.

Ona, međutim, nije rekla da li Brisel očekuje da će oni zauzvrat ugostiti izbeglice, što do sada lokalne vlasti i nisu baš želele da urade.

U zajedničkom saopštenju učesnici su priznali potrebu za jačanjem saradnje na sprečavanju neregularnog kretanja ljudi i suzbijanju krijumčarenja migranata i rekli da se raduju intenziviranju saradnje između EU i Centralne Azije u upravljanju granicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.