U trendu

Borelj: Sistematski obracun ruskih vlasti s nezavisnim mediji

BRISEL, 28.marta ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žosep Borelj ocenjuje da je prekid rada ruskog lista Novaja gazeta rezultat sistematskog obračuna ruskih vlasti sa nezavisnim medijima u Rusiji, uključujući međunarodne medije i društvene mreže.

”Ova medijska cenzura je povezana sa manipulacijom i dezinformisanjem ruske publike od strane državnih medija u kontekstu ničim izazvanog i neopravdanog rata Rusije protiv Ukrajine”, poručio je Borelj.

Borelj u pisanom saopštenju kaže da je Novaja gazeta novinarska institucija čiji je rad priznat izvan Rusije i čije je ime povezano sa imenima glavnog urednika Dmitrija Muratova, kome je dodeljena Nobelova nagrada za mir 2021. godine i Ane Politkovske, koja je ubijena u centru Moskve 2006. godine, kao i pet drugih novinara Nove gazete koji su životom platili svoj hrabar rad.

”Evropska unija pohvaljuje ruske nezavisne medije i pojedinačno novinare koji brane vrednosti demokratije, vladavine prava i slobode. One koji nastoje da obaveste ruski narod o ratu koji rusko rukovodstvo vodi protiv Ukrajine, uključujući i ratne zločine koje čini ruska vojska, a koji su pod istragom Međunarodnog krivičnog suda”, navodi Borelj.

On zaključuje da će EU nastaviti da se suprotstavlja kampanjama dezinformacija Kremlja i da podržava ruske nezavisne medije i novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.