U trendu

Borelj: Stavovi Rusije i Zapada se razlikuju

BRISEL – Stavovi Rusije i zapadnih zemalja se razlikuju, ali očekujem nastavak intenzivnih pregovora i konsultacija, izjavio je danas nakon sastanka Saveta NATO-Rusija u Briselu šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

On je podsetio da je ove sedmice održana prva runda razgovora između SAD-a i Rusije u Ženevi, prenosi ruska agencija TAS S.

„I dalje imamo različite stavove, ali možemo da računamo na nastavak serije intenzivnih pregovora i konsultacija na više nivoa u kojima će EU nastaviti da učestvuje“, poručio je Borelj.

„EU radeći sa SAD i NATO, mora da definiše šta možemo da učinimo da bismo održali bezbednosni poredak Evrope“, istakao je šef diplomatije EU.

Sastanak Saveta NATO-Rusija završen je u Briselu posle četiri sata, javio je prethodno TAS S.

Na prvom sastanku Saveta u poslednje dve godine na čelu ruske delegacije nalazili su se zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO, i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Alijansu na pregovorima predstavljali su stalni predstavnici 30 država članica NATO, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.

Sastanak je održan dva dana nakon razgovora o bezbednosnim garancijama između Rusije i SAD u Ženevi, koje su vodili zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Za sutra je zakazan sastanak Saveta Rusija-OEBS u Beču.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar