U trendu

Borelj: Teško je ostvariti san o Evropi od Lisabona do Vladiv

MOSKVA, 5. februara ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žosep Borelj tokom razgovora sa šefom diplomatije Rusije Sergejem Lavrovim još jednom je ponovio molbu EU za puštanje na slobodu Alekseja Navaljnog i zatražio pokretanje nezavisne istrage o njegovom trovanju.

”EU smatra da su pitanja vezana za vladavinu prava, ljudska prava i političke slobode ključna za našu zajedničku budućnost”, kaže Borelj.

ŽBorelj je iz Moskve, gde se nalazi u dvodnevnoj poseti, poručio da su odnosi EU i Rusije poslednjih godina bili obeleženi ”fundamentalnim razlikama i nedostatkom poverenja”.

”Vidimo jedni druge pre kao rivale nego kao partnere”, ocenio je Borelj.

On nagašava da je EU prvi trgovinski partner Rusije i najveći izvor direktnih stranih investicija u Ruskoj Federaciji.

”Rusija je naš najveći sused i deo je Evrope. Zato su naši odnosi sa Rusijom od ključe važnosti”, kaže Borelj.

On dodaje da u svetlu mnogo ”međunarodnih i unutrašnjih dešavanja” u ovom trenutku teško ostvariti san o ”Evropi od Lisabona do Vladivostaka”, ali da ima mnogo oblasti gde dve strane ”mogu i moraju da sarađuju”.

”Stabilnost u Evropi mora biti bazirana na saradnji, poštovanju teritorijalnog integriteta i suverenosti nacija, poštovanju ljudskih i osnovnih prava. Na osnovu toga moramo da nađemo prostor za razumevanje i izgradnju poveranja”, zaključio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.