U trendu

Borelj: Ukrajini se mora hitno poslati više municije, radi se o danima

BRISELb – Visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku Žozep Borelj je danas na konferenciji za novinare posle Saveta ministara spoljnih poslova EU izjavio da se Ukrajini mora poslati više municije i to brzo, te da se radi o danima.

„Ovo je hitno, radi se o danima ili možda dva meseca, i na tako hitan zahtev mora da se odgovori sa onim što postoji. Potražiti od (vojne) industrije da pojača proizvodnju, bez razlike kako brzo oni to mogu da rade, traži vreme. Sve zemlje članice imaju dogovore sa njihovom industrijom oružja. A municija se troši veoma brzo, brže nego proizvodnja. Zemlje članice moraju da daju prioritet ukrajinskim zahtevima iz njihov sadašnjih zaliha i kapaciteta“, insistirao je Borelj.

On je pojasnio da način na koji se sada vodi rat tako što Rusija baca 50.000 bombi dnevno troši i traži više municije.

„Ne dajem broj bombi koje baca Ukrajina, ali je taj broj manji. Treba da radimo to što smo radili i dosad ali više i brže. Šaljemo municiju Ukrajini već cele godine i produžavamo, a zalihe municije će biti upotrebljene, industrija će da pojača kapacitete…sve to ne može da se reši u jednom danu“, kaže Borelj.

Dodaje da treba „intenzivirati napore snabdevanjem na evropskom nivou i poručuje da je jasno da je najbolji način da se „to što imamo i što je već na zalihama“ podeli u sledećim nedeljama.

Visoki predstavnik je precizirao da će EU ministri za odbranu 7. marta podneti njihove predloge kako da se pojača vojna podrška Ukrajini.

Kad je reč o desetom paketu sankcija EU Rusiji šefovi evropskih diplomatija danas se nisu dogovorili o sankcionisanju nuklearne opreme za Rusiju, a ni za sankcionisanje ruskih dijamanata.

Očekuje se da ovaj 10. paket bude objavljen najkasnije u petak 24. februara, na godišnjicu početka rata u Ukrajini.

„Ovaj paket sankcija se između ostalog sastoji od zabrane izvoza za 11 milijardi evra za industrijske proizvode i tehnologiju koji ne mogu da se dobiju preko trećih zemalja, kao što su elektronika, specijalizirana vozila, rezervni delovi za kamione i avione, zatim sankcije za propagandu mašineriju Rusije i protiv oligarha“, naveo je Borelj.

Borelj smatra da današnja poseta američkog predsednika Dozefa Bajdena Ukrajini pokazuje važnost koja se daje ukrajinskoj borbi.

„To je način da se pokaže da smo mi, EU, SAD, Kanada i Velika Britanija kao i druge zemlje, da mi potpuno podržavamo Ukrajinu. Ne znam da li će ova poseta imati direktan konkretan uticaj, ali pokazuje posvećenost SAD“, kazao je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.