U trendu

Borelj: Veoma zabrinjavajuća istraga o navodnoj korupciji u EP

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je istraga koju Belgija sprovodi o navodnoj korupciji u Evropskom parlamentu „veoma zabrinjavajuća“.

„Svakako su vesti veoma zabrinjavajuće. Suočavamo se sa nekim događajima, nekim činjenicama koje svakako zabrinjavaju i mene kao bivšeg predsednika Evropskog parlamenta“, rekao je Borelj po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU, a preneo Rojters.

Belgijsko pravosuđe izvršilo je više pretresa u petak u okviru istrage otvorene sredinom jula ove godine o navodnoj kriminalnoj organizaciji infiltriranoj u srcu Evropskog parlamenta i osumnjičenoj za mešanje u politiku sindikata i korupciju preko Katara.

Federalno tužilaštvo je saopštilo da je izvršeno 16 pretresa u nekoliko briselskih opština i da su pretresi obavljeni „u okviru široke istrage za navodna dela kriminalnog organizovanja, korupcije i pranja novca“.

U pretresima je zaplenjeno 600.000 evra u gotovini, kao i kompjuterska oprema i telefoni.

Belgijsko tužilaštvo podiglo je juče optužnice protiv četiri osobe zbog sumnje da su primali novac i poklone kako bi uticali na odluke Evopskog parlamenta u korist jedne zalivske države.

Evropski parlament je u međuvremenu saopštio da su suspendovana ovlašćenja i dužnosti potpredsednice Evropskog parlamenta Eve Kaili, a grčki socijalisti, pokret PASOK čiji je član Kaili, saopštili su da je ona izbačena iz stranke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.