U trendu

Borelj: ZB nije nase zadnje dvoriste vec unutrasnji prostor

BRISEL, 21. marta ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žozep Borelj nakon prošlonedeljne posete Zapadnom Balkanu poručio je da je EU „čvrsto posvecena da još više podrži region“ i da „napreduje u cilju njegove budućosti u Evropskoj uniji“.

Borelj je nakon poseta Albaniji, Severnoj Makedoniji i BiH u svom redovanom blogu ocenio da rat u Ukrajini budi „živa sećanja“ na ratove tokom raspada bivše Jugoslavije i pozvao sve zemlje regiona da nastave blisku saradnju sa EU kako bi „Zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU“.

„Evropska unija je duboko angažovana na Zapadnom Balkanu. Radili smo na tome da pomognemo da se zaleče rane sukoba, reše preostali sporovi i modernizuju društva i privrede kroz perspektivu pridruživanja Evropskoj uniji. Budućnost Zapadnog Balkana očigledno leži u EU jer oni nisu naše zadnje dvorište, već naš unutrašnji prostor“, napisao je Borelj.

Šef diplomatije EU kaže da je i pre početka rata u Ukrajini došlo je do zabrinjavajućeg ponovnog oživljavanja tenzija na Zapadnom Balkanu, pri čemu u prvi plan stavlja unutrašnju stuaciju u BiH i odnose Beograda i Prištine.

On napominje da je i na Zapadnom Balkanu vidno „spoljno mešanje“ u cilju destabilzacije zemalja regiona i slabljenja EU, pri čemu izdvaja, kako navodi, „ruske podmukle i dobro dokumentovane kampanje dezinformisanja“.

„Putinov brutalni napad na Ukrajinu primorava sve zemlje da naprave izbor. Izbor između vladavine prava i vladavine oružja, između poretka zasnovanog na pravilima i sveta gole agresije. Sa zemljama koje sam posetio smo ujednjeni u pokušaju da zaustavimo nečuven rat u Ukrajini. Moramo da nastavimo da blisko sarađujemo kako bi Zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU“, nagalšava Borelj.

Borelj konstatuje pojačane strahove od poskupljenja energenata i hrane koji su trenutno prisutni „i na Zapadnom Balkanu“, kao i frustraciju zemalja regiona zbog zastoja na putu ka EU.

„Prepoznajemo frustraciju u regionu zbog kašnjenja u napretku na putu ka EU. Ljudi na Zapadnom Balkanu su veoma čvrsti u svojoj rešenosti da se pridruže EU. U jasnom je strateškom interesu EU je da se ide napred“, zaključuje Borelj.

Visoki predstavnik EU u svom blogu posebno je obratio pažnju na situaciju u BiH i poručio da u vremenima kada se Evropa suočava sa izazovima bez premca za svoju bezbednost, lideri BiH imaju „posebnu odgovornost da zaštite jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje“.

„EU je put za opstanak evropskih naroda. Njihov angažman pomaže u izgradnji budučhnosti njihovih zemalja kao dela evropske porodice: Unije demokratija u kojima vlada vladavina prava“, zaključio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar