U trendu

Borenovic: Ko unistava saobraćajne znake na ćirilici u FBiH

SARAJEVO – Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH najavili su formiranje radne grupe koja će obići teren i napraviti analizu o uništavanju saobraćajnih znakova na ćirilici u Hercegovini.

Na ovu pojavu ukazao je poslanik Branislav Borenović u Parlamentarnoj skupštini BiH i nazvao je „srbofobičnim vandalizmom“.

Kaže da se isto dešava i na putevima prema Neumu, gde se dodaje i slovo „U“, čime se veliča ustašluk.

Prema rečima Borenovića, kontakltirali su ga mnogi građani zabrinuti ovom pojavom u Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom kantonu, preneo je sarajevski portal Klix.

„Neverovatno je da je čak u pojedinim naseljima, opštinama i gradovima u ova tri kantona verovatno lokalna vlast prelepila ćirilićne nazive i na taj način pokazala svoj odnos prema zvaničnom službenom pismu u ovoj zemlji, koje je obavezno da se koristi“, rekao je Borenović.

Ministarstvo prometa odgovorilo je Borenoviću da je ovo pitanje u nadležnosti Vlade FBiH, kantonalnih vlada i preduzeća koja upravljaju putevima, ali su, uprks tome, rekli da će se angažirati u rešavanju tog problema i analizu će dostaviti entitetskim ministarstvima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.