najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Boris Džonson: Velika Britanija je deo Evrope, nastavljamo saradnju

Predvodnik kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU, konzervativac Boris Džonson, ocenio je da je Velika Britanija “deo Evrope” i da će intenzivno saradjivati sa svojim evropskim partnerima.

Bivši gradonačelnik Londona naveo je u autorskom članku objavljenom danas u listu “Dejli telegraf” (The Daily Telegraph) da bi postupak istupanja Britanije iz članstva u Uniji trebalo da se odvija “bez žurbe”.

“Velika Britanija je deo Evrope i uvek će to biti. Intenzivno će saradjivati sa svojim evropskim partnerima u domenu umetnosti, nauke, obrazovanja i zaštite životne sredine”, napisao je Džonson, kaoji važi za favorita u trci za sledećeg britanskog premijera.

On je pozvao zagovornike Bregzita da se približe onima koji su glasali za ostanak u EU i da, kao pobednici referenduma, iskoriste osvojenu većinu da pridobiju suprotni tabor, jer je u njemu mnogo onih koji su ostali “razočarani, izgubljeni i zbunjeni”.

Džonson je priznao da je kampanja uoči referenduma bila oštra i podelila britansko društvo, ali je ocenio da bi procedura izlaska zemlje iz EU trebalo da se odvija bez žurbe.

On je obećao da će prava gradjana EU koji žive u Velikoj Britaniji u potpunosti biti poštovana, kao i prava Britanaca koji žive u EU, i dodao da su upozorenja na posledice Bregzita koja su se čula tokom kampanje bila “preterana”.

Reagujući na izjavu škotske premijerke Nikole Stardžon da postoji mogućnost referenduma o nezavisnosti Škotske, Džonson je podsetio da je takav referendum već održan 2014. godine i da bi bilo bolje uložiti zajednički napor u uspostavljanje dobrih odnosa sa EU, zasnovanih na partnerstvu i slobodnoj trgovini.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike