U trendu

Borović: Ima li Srbija pravo i na osnovu čega

ZAGREB – Danijel Borović, jedan od pilota obuhvaćenih optužnicom srpskog tužilaštva za ratne zločine, koja ga sa još trojicom kolega tereti za rakteriranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti tokom hrvatske vojno-policijske akcije Oluja u avgustu 1995., tvrdi da je reč o nastavku pokušaja srpskih vlasti da vrši pritisak na Hrvatsku.

Kaže i da ga niko nije kontaktirao ovim povodom, da on ne može ništa da preduzme i sve je, dodaje, na hrvatskoj vladi i pravosuđu.

Upitnim smatra ima li Srbija pravo i na osnovu čega da se pravno postavlja u ovom slučaju.

„Jer ako je događaj iz 95. i Hrvatska i BiH su davno pre toga priznate i postavlja se pitanje kako oni to mogu, na osnovu čega. Čak i da imaju dokaze, Oluja je legitimno priznata u Hagu, zna se ko je agresor, a ko je napadnut. Ja nisam kriv“, naveo je Borović.

Za događaje koji se spominju u optužnici kaže, ako su se stvarno dogodili, kroz medije se povlače već desetak godina.

Tvrdi da nije upoznat sa detaljima, da nije učestvovao u izdavanju komande i da navodno nije bio na tom niovu komandovanja ni kao pilot, a terete ga po komandnoj dužnosti.

„Nakon mog preleta 1992. bosanskohercegovačku granicu nisam prelazio niti autom niti vazduhom. To su činjenice“, rekao je Borović u izjavi za zagrebačku N1 tv.

A, beogradski mediji ga, kaže, optužuju čak da je srusio helikopter evropskog posmatraca kod Novog Marofa.

„Tada su me isto lažno optuživali, a već se znalo ko je. Nakon 30 godina ne odustaju od toga“, navodi Borović i dodaje da je optužnicu saznao od poznanika iz Bihaća koji mu je poslao link objavljen na lokalnom portalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.