U trendu

Bošnjacima ne odgovara niko ko ne podržava unitarnu BiH

BANJALUKA – Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da histerija i teške reči upućene ovih dana na račun predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je boravio u poseti BiH, pokazuju da bošnjačko političko Sarajevo ne može da nađe zajednički jezik ni sa kim ko slepo ne podržava njihove stavove o unitarnoj BiH.

„Način i rečnik kojim se obraćaju predsedniku susedne države govori da Bošnjacima nije stalo ni do mira u kući, ni do mira u regionu, jer da jeste uvažili bi činjenicu da je Zoran Milanović predsednik Republike Hrvatske, a da su u BiH jedan od tri konstitutivna naroda Hrvati“, naveo je Dodik u izjavi za Srnu.

On je reagujući na hajku i histeriju protiv predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, rekao da predsednik Hrvatske nije uvredio nikoga u BiH ko želi da govori činjenicama, kao i da je iznosio stavove sa kojima neko može biti saglasan ili ne, ali niko nema pravo da o šefu jedne države, pri tom susedne, koristi takve kvalifikacije.

„Nažalost, bošnjački političari istu netrpeljivost, da ne upotrebim neku težu reč, pokazuju i prema Srbiji, iako u BiH živi više od milion Srba, pa se postavlja pitanje o kom zajedničkom životu oni govore kada odu u inostranstvo, kada nisu u stanju da žive ni sa druga dva naroda u BiH, niti prva dva suseda“, naveo je Dodik.

Tokom protekla tri dana Milanović je boravio u gradovima i opštinama gde žive vehhinom Hrvata i poručio da se slovo i duh Dejtonskog sporazuma moraju poštovati.

Poručio je i da se mora stati na kraj tome da se ne bi ponovilo da Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike u institucijama države, posebno u Predsedništvo BiH.

Milanović nije otišao u Sarajevo niti se sreo sa nekim od političkih liderra.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsedništva Šefika Džaferovića koji je ponašanje i izjave predsednika Hrvatske o BiH kao o „predzadnjoj rupi na svirali EU“, ocenio kao ponašanje „nepristojnog gosta u tuđoj kući“, Milanović je rekao:

„Nisam ja ovde gost nekog sa čaršije, već gost ovih ovde ljudi kojima sam došao. Izabrane vlasti i Franjevaca“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.