U trendu

Botoks i fileri za usne zabranjeni maloletnima u Engleskoj

LONDON – U Engleskoj je danas na snagu stupio Zakon kojim se osobama mlađim od 18 godina brani da primaju inekcije botulinum roksina, poznatog kao botoks, kojim se pune usne iz kozmetičkih razloga.

Novi zakon ima za cilj da zaštiti mlade ljude od neželjenih posledica, piše BBC.

Vladine procene pokazuju da je prošle godine u Engleskoj sprovedeno oko 41.000 procedura u ovom stilu na mlađima od 18 godina.

Prema statistici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, 2017. godine je bilo do 29.300 ovakvih estetskih poduhvata na maloletnim osobama.

Takođe, pokrenuta je i kampanja kojom se pozivaju druge zemlje da brzo deluju kako bi sprečili mlade ljude u Engleskoj da putuju prkeo granica zbog ovih operacija.

U Engleskoj još uvek ne postoji zakon koji zahteva od lekara da ima formalne kvalifikacije ili obuku za ovu vrestu estetskih postupaka.

Maria Kolfild, ministarka za bezbednost pacijenata, rekla je da razume stalni pritisak osoba da izgledaju najbolje, ali da je „previsee ljudi ostalo emocionalno i fizički povređeno nakon ovakvih operacija i da im je nakon estetskih poduhvata bio potreban medicinski tretman“.

„Svako ko razmatra ove tretmane trebalo bi da odvoji vreme i razmotri uticaj i na svoje fizičko i mentalno zdravlje, i da se uveri da ide kod sigurnog i kvalifikovanog lekara“, rekla je ona.

Poslanica Laura Trot, rekla je da „nijednom detetu nisu potrebni ni botoks ni fileri za usne i da od danas više neće moći da idu u klinike ili nečije domove kako bi prošli opasnu i nepotrebnu proceduru koja bi im mogla uništiti živote“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.