U trendu

Bozanić: HR suočena sa poražavajućom nekulturom govora

ZAGREB – Najveći deo uskršnje poslanice zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je ove godine činjenici da je hrvatska javnost već duže suočena sa, kako kaže, poražavajućom nekulturom govora, grubostima, vulgarnošću, neistinama ili doziranim poluistinama.

„Jezik, izbor reči, poruka, njihovo isticanje otkrivaju značenja i vrednosti, šire od neposrednog priopštavanja određenih sadržaja“, istaknuo je Bozanić u poslanici povodom Uskrs, koji katolici obeležaaju 4. aprila.

Poručio je da jezik u svom najdubljem sloju, u kojem nije odlučujuće kakvog je ko obrazovanja i kojem zvanju pripada, odražava osnovne principe, stepen poštovanja drugih i plemenitost osobe.

Bozanić je poručio da nema nikakve dileme da se novi prostori privatnog i javnog komuniciranja, kakve nude posebno društvene mreže, osim za promociju dobra, mogu iskoristiti i za loše ciljeve unoseći, kako je istakao, gotovo strategijski pomutnje u javnost.

Dodao je da su posledice toga posebno teške kad se nekultura govora prenese i smatra prihvatljivom u medijima, u područjima vaspitanja i obrazovanja, u političkim raspravama ili poslovnim odnosima.

Poručuje da je potrebno pripaziti jer to, kako kaže, nije samo pokazatelj duha ljudi koji se time koriste, nego zabrinjavajuće unošenje sredstava destruktivnosti koje otvara put nasilju, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Tako i pojedinci, a pogotovo institucije, najpre svojim delovanjem, treba da doprinose pridonositi oplemenjivanju odnosa među ljudima, a zatim i govora koji je zasnovan na istini, rekao je Bozanić, koji u poslanici govri i zemljotresima, pandemiji, najmlađima i porodici, odnosu muža i žene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.