U trendu

Božinović: U poljskom autobusu bilo 44 osoba, 12 nastradalo

ZAGREB – Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas da se u poljskom autobusu koji je jutros sleteo sa autoputa nalazilo 44 osoba – 42 putnika i dva vozača, dok su trenutno na lečenju 32 osobe, a 12 osoba je nastradalo.

Božinović je na konferenciji za novinare ispred bolnice u Varaždinu, rekao da je autobus odvezen na bezebedni prostor za pakiranje, a stvari putnika ostavljene u prostorije Policijske varaždinske uprave i da će biti izdavane prema zahtevima, prenela je Hina.

On je dodao da su se uz hrvatske hitne službe, koje su u izuzetno kratkom vremenu izašle na teren, u pomoć i razgovor sa unesrećenima uključili i poljski policijski službenici koji su od ranije u Hrvatskoj u okviru programa koji MUP sprovodi svako leto „Hrvatska sigurna turistička destinacija“.

„Oni su ovde kako bi olakšali komunikaciju sa preživelima, kako bi bili na usluzi i ambasadi Republike Poljske, dakle u prikupljanju svih obaveštenja koja su nužna i koje se nastoje utvrditi“, istakao je on.

Uspostavljena je i stalna komunikacija između varaždinske policije, MUP-a, Ministarstva spoljnih poslova i poljske ambasade, kao i psihološka pomoć koju u Varaždinu organizuje Crveni krst Varaždinske županije.

„Ona je namenjena pre svega žrtvama, međutim, ona je po potrebi na raspolaganju i svim pripadnicima hitnih službi koji su prvi izašli na mesto nesreće, što je samo po sebi, s obzirom na veličinu tragedije, nešto što je šokantno za svaku osobu koliko god ona bila istrenirana kao policajac, vatrogasac ili pripadnik hitne medicinske pomoći ili civilne zaštite“, rekao je Božinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.