U trendu

Brajović: Đukanović ne negira postojanje srpskog naroda

PODGORICA – Savetnica crnogorskog predsednika za spoljnu politiku Tamara Brajović je, povodom današnje izjave ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića, saopštila da je „najgnusnija podvala“ da Milo Đukanović negira postojanje „bilo kojeg naroda u Crnoj Gori“.

Ministar Selaković je ranije izjavio da je „problem Đukanovića to što negira postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori“.

Brajovićeva je navela da je Đukanović sinoć u intervjuu za RTCG više puta ponovio da „nema govora“ o antisrpstvu u Crnoj Gori.

„To mu spočitavaju oni koji nažalost negiraju crnogorski nacionalni identitet“, dodala je ona u saopštenju.

Prema njenim rečima, „srpski narod, odnosno građani koji se osećaju Srbima u Crnoj Gori, deo su i bogatstvo multietničke i građanske Crne Gore, koja je i njihova država“.

Ona je, istovremeno, poručila da će Đukanović „nastaviti da pruža otpor velikodržavnim idejama i velikodržavnim nacionalizmima, uključujući i velikosrpski“, kao i da će braniti nacionalne interese, bez obzira na, kako se tvrdi u saopštenju, „nezapamćene pritiske i podmetanja koja dolaze i iz Srbije, ne samo od nacionalističkih struktura, nego i od državnih zvaničnika“.

Brajovićeva se osvrnula i na izjavu Selakovića u kojoj je pomenuo „najžešći crnogorski pećinski nacionalizam“.

Ona kaže da, ako Selaković pod tim misli na građane koji se ovih dana „okupljaju u okviru komitskog i patriotskog pokreta u Crnoj Gori, podsetićemo ga da su komite upravo krvavo stradale početkom prošlog veka od produžene ruke velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori“.

Selaković je takvu izjavu dao komentarišući raniji intervju Đukanovića u kojem je on izneo tvrdnje o „buđenju srpskog pećinskog nacionalizma“, kao i o tome da vlasti Srbije ugrožavaju susedne zemlje.

Šef srpske diplomatije je istakao da je neverovatno indikativno da o srpskom pećinskom nacionalizmu govori čovek koji podržava najgori crnogorski pećinski nacionalizam.

„Šta da kažete kada čujete masu koja peva ustaške pesme i kliče ustaškim pokličima“, rekao je Selaković.

Brajovićeva je saopštenje zaključila rečima da u Beogradu dobro znaju da „Crna Gora i njen predsednik nikada nisu bili, niti su neprijatelji Srbije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.