Bramerc:Treba obraditi još nekoliko hiljada slučajeva

NJUJORK – Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu Serž Bramerc izjavio je danas pred Savetom bezbednosti UN da je u zemljama bivše Jugoslavije potrebno obraditi još nekoliko hiljada slučajeva optuženih za ratne zločine.

Bramerc je izjavio da je u zemljama bivše Jugoslavije i dalje prisutna glorifikacija ratnih zločinaca, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu.

Poricanje zločina nanosi duboke patnje žrtvama i porodicama žrtava zločina, rekao je Bramerc.

Bramerc je, govoreći o suđenjima koja su u toku ili u žalbenom postupku, izrazio zadovoljstvo presudom kojom je Mehanizam u Hagu osudio bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžica na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici i drugih zločina.

„To je snažan pokazatelj da kada medunarodna zajednica ostane odlučna pravda može da pobedi i pobediće“, rekao je Bramerc.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović upozorila je ranije danas članove Saveta bezbednosti UN da se stavom tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, prema kojem napredak Srbije u evrointegracijama treba uslovljavati saradnjom sa Mehanizmom, ulazi u politički kontekst saradnje Srbije sa EU, a pravni argumenti se zamenjuju političkim.
„Od Mehanizma se otvoreno traži da postane sredstvo za politički pritisak. Ni Tužilaštvo ni Mehanizam taj mandat nemaju“, istakla je Kuburović na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, poručucjući da Srbija ostvaruje uspešnu saradnju sa Mehanizmom i ispunjava preuzete obaveze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.