najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Brat Sirijca sprema osvetu

Nakon samoubistva Džabera al Bakra u zatvoru u Lajpcigu, njegov brat u razgovoru za “Dojče vele” (DW) najavljuje “osvetu” i tužbu protiv nemačke pokrajine Saksonije, kaže da Džaber nije bio terorista i da je tek u Nemačkoj doživeo “ispiranje mozga”.

DW navodi da je taj “slučaj više nego kontroverzan”.

Džaber al Bakr (22), koji je prošle godine stigao u Nemačku kao izbeglica iz Sirije, navodno je u istočnonemačkom gradu Kemnicu spremao bombaške napade.

U stanu je pronađeno 1,5 kilograma eksploziva. Najpre je uspeo da utekne specijalnim jedinicama policije da bi bio uhapšen u Lajpcigu. Policiji su ga predala trojica sirijskih izbeglica kod kojih je potražio utočište. Dva dana kasnije, međutim, Al Bakr nađen je mrtav u svojoj ćeliji – obesio se o majicu.

DW dodaje da “on nije bio pod stalnim nadzorom iako je prethodno već pokušao da se ubije i odbio da uzima hranu i piće”.

Navodi se da je to izazvalo burne reakcije i pozive za ostavke odgovornih u zatvoru i vodećih funkcionera pokrajine Saksonije.

“Iako je obdukcija isključila mogućnost da je osumnjičeni ubijen, ne prestaju glasine o navodnoj umešanosti policije u njegovu smrt. Prema jednoj teoriji zavere, Sirijci koji su predali Al Bakra policiji odavno su znali za njegove terorističke planove. Smrt osumnjičenog će, priznao je savezni ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, znatno otežati istragu o njegovim planovima i eventualnim saučesnicima”, navodi nemački medij.

DW je uspeo da stupi u kontakt sa Alom al Bakrom, bratom pokojnog Džabera. Prema sopstvenim tvrdnjama, Ala ima 30 godina i živi sa roditeljima, bratom i šest sestara u blizini Damaska.

“Moja prva reakcija, kao Arapina, je osveta”, rekao je Ala al Bakr reporteru DW u video-intervjuu.

Na potpitanje šta time misli, odgovorio je: “Razumeš ti dobro. Nemam više šta da kažem o tome. Doći ću kao izbeglica.”

DW navodi da se “može pretpostaviti da se pretnja odnosi na sunarodnike koji su njegovog brata predali policiji, mada to nije potpuno jasno”.

“Porodica posmatra Džabera kao mučenika na kojeg je ponosna”, kaže Ala.

On je ubeđen da je njegov brat bio nevin.

“Ja sam ga podigao. Znam kakav je. On nije terorista”, kaže ovaj Sirijac.

Ala navodi da mu je brat iz Nemačke govorio da su imami jedne berlinske džamije pokušavali da ga radikalizuju, da ga podvrgnu “ispiranju mozga”.

On smatra da je policija ubila njegovog brata i kaže da hoće da tuži policiju u Nemačkoj, u pokrajini Saksoniji.

DW navodi da je sve više detalja o tom skandaloznom slučaju.

List “Velt” prenosi da su planove Džabera al Bakra otkrile američke tajne službe koje su navodno prisluškivale njegove telefonske razgovore sa jednom kontakt-osobom Islamske države. O tome su izvestili nemačke kolege. Pozivajući se na izvore iz istrage, “Velt” piše da je tokom tih razgovora Al Bakr rekao da je “veliki aerodrom u Berlinu” bolji kao cilj napada nego vozovi.

Trojica Sirijaca koji su savladali sunarodnika i predali ga policiji su, u izjavama za magazin “Špigel”, odbacili da su bili umešani u planiranje terorističkih napada.

“U životu nismo imali ništa sa njim. I nas je hteo da ubije”, rekao je jedan od njih.

Ova trojica se, u strahu od osvete Islamske države, trenutno kriju kod prijatelja u jednom drugom nemačkom gradu. Ni po koju cenu ne žele da se vrate u Lajpcig.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike