U trendu

Brazil: Policija ispalila suzavac na okupljene ispred muzeja

RIO DE ŽANEIRO – Brazilska policija ispalila je suzavac i upotrebila pendreke kako bi sprečila nekoliko stotona ljudi da uđu u zgradu Nacionalnog muzeja u Rio De Žaneiru, koju je noćas zahvatio požar.

Okupljeni zahtevaju ulazak u zgradu kako bi videli šta je uništeno u ogromnom požaru, koji je noćas progutao 200 godina stari Nacionalni muzej, koji je čuvao eksponate egipatske, starogrčke i rimske umetnosti, kao i neke od prvih fosila pronađenih u Brazilu.

S druge strane, brazilski predsednik Mišel Temer rekao je danas da su državne i privatne banke i kompanije pristale da pomognu u obnovi Nacionalnog muzeja.

Temer je, prethodno, rekao da je juče bio „tužan dan za sve Brazilce“.

„Dve stotine godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno“, naveo je Temer u saopštenju.

Oglasio se i zamenik direktora brazilskog Nacionalnog muzeja Luis Fernando Dijas Duerte navodeći da su on i njegove kolege znale za rizik od požara u zgradi i da svakodnevno brinuli zbog toga.

On je za jednu brazilsku televiziju rekao da je svakog dana, pre izlaska sa posla, isključivao sve uređaje u svojoj kancelariji iz bezbednosnih razloga.

On je, takođe, rekao da su zaposlene u muzeju nedavno obučavali vatrogasci kako da maksimalno umanje rizik od požare i kako da reaguju, u slučaju da on izbije.

Zamenik direktora muzeja rekao je i da nikoga, koji bi primenio u praksi ono što je naučio na obuci, nije bilo u zgradi kada je izbio požar.

Portparol vatrogasne službe Rija Roberto Robadej izjavio je da je požar izbio sinoć u 19:30 časova dok je muzej bio zatvoren.

On je naveo da je intervenicija vatrogasaca započela sporije nego što je trebalo zato što dva hidranta koja su bila najbliže muzeju nisu bili u funkciji, pa su kamioni upućeni do obližnjeg jezera kako bi odatle doneli vodu.

Robadej je dodao da su i pored toga vatrogasci uspeli da spasu neke od muzejskih eksponata.

Uzrok požara za sada nije poznat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar