U trendu

Brazil potresa afera „dijamanti“ koja se vezuje za Žaira Bolsonara

BRAZILIJA – Afera „dijamanti“ već dve nedelje je na naslovnim stranama u Brazilu.

Bivši predsednik Žair Bolsonaro optužen je da je pokušao da ilegalno unese komplet dragulja u zemlju, inače poklon saudijske vlade, preneo je francuski dnevnik „Mond“.

Komplet dragulja nalazi se u kožnoj futroli obloženoj tamnim somotom.

Unutra se nalaze par minđuša, prsten, sat i ogrlica ukrašena desetinama privesaka optočenih dijamantima.

Komplet je kreacija švajcarske zlatare Šopard i procenjen je na skoro tri miliona evra.

Bolsonaro živi na Floridi od 30. decembra, kada je napustio zemlju uoči inauguracije svog naslednika Inasija Lule da Silve i prete mu krivičnim gonjenjem.

Sve je počelo u oktobru 2021. godine piše francuski list.

Tada je na vlasti bio Žair Bolsonaro i poslao je svog ministra rudarstva i energetike, admirala mornarice Benta Albukerkija u Rijad da predstavlja Brazil na samitu „Zelenog Bliskog istoka“, koji je promovisao prestolonaslednik Mohamed Ben Salman, poznat kao „MBS“, čiji je cilj da promoviše inicijativu Saudijske Arabije u oblasti klimatskih promena.

Po povratku, 26. oktobra, carinici na međunarodnom aerodromu Guaruljos, u Sao Paulu, došli su do iznenađujućeg otkrića: sakriven u dnu ranca jednog vojnika, savetnika ministra Albukerkija, pronašli su kutiju sa Šopard nakitom.

S obzirom da je vrednost nakita znatno iznad 1.000 dolara dragulje je trebalo odmah da oduzmu poreski organi.

Komplet je zapravo veoma velikodušan poklon koji su saudijske vlasti poslale Bolsonaru i njegovoj supruzi Mišel, međutim, Bolsonaro nije želeo da ove dragulje ostavi u javnu blagajnu niti da plati visoku carinu – 50 odsto od vrednosti nakita zbog čega je svom ministru naredio da diskretno prokrijumčari dijamante u Brazil.

Više od godinu dana Bolsonaro je činio sve da se dokopa nakita.

U nekoliko navrata su ljudi od poverenja slati da pregovaraju sa carinom na aerodromu.

Tri dana pre kraja mandata bivšeg predsednika, u decembru 2022. jedan mornarički narednik je izašao iz vojnog aviona u Guaruljosu i zapretio carinicima da mu predaju nakit, ali uzalud.

List „Estadao“ otkrio je početkom marta da postoji i drugi komplet luksuznih predmeta, procenjene vrednosti od 70.000 evra, koje je Žair Bolsonaro uspeo uspešno da prokrijumčari u Brazil.

Taj slučaj preuzeli su federalna policija, Revizorski sud i tužilaštvo, a nekoliko poslanika zalaže se za formiranje istražne komisije.

Nakon što je negirao da je prekršio zakon i rekao da je to poklon namenjen njegovoj supruzi, Žair Bolsonaro je konačno na kraju vratio nakit koji je u posedu poreskih vlasti.

Šteta je, međutim, načinjena – Bolsonarove najveće pristalice nastaviće da ga podržavaju, ali njegov imidž poštenog čoveka iz naroda ozbiljno je narušen, rekao je politički analitičar Tomas Trauman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.