U trendu

Brazilski sud naredio istragu protiv osam ministara zbog korupcije

Brazilski vrhovni sud je najavio istragu o korupciji osam ministara i nekoliko desetina političara, obuhvatajući time skoro jednu trećinu kabineta predsednika Mišela Temera i mnoge njegove saveznike, javljaju danas agencije.

Prema presudi sudije Edsona Fašina, istraga će biti vodjena protiv ukupno 108 osoba, što je rezultat istražnjih radnji vezanih za 74 svedočenja i dogovora sa tužilaštvom bivših i sadašnjih direktora Oderbrehta, velikog gradjevinskog preduzeća koje se nalazi u centru skandala oko davanja mita za dobijanje ugovora.

Lista imena objavljena je kasno sinoć na internet stranici brazilskog Vrhovnog suda. Medju imenovanima su šef kabineta predsednika Eliseu Padilja, portparol parlamenta Rodrigo Maja, predsednik Senata Eunicio Oliveira, kao i ministri spoljnih poslova, poljoprovrede i trgovine, te lideri dve najveće partije u Temerovoj koaliciji.

Profesor političkih nauka sa univerziteta u Sao Paolu Klaudi Kouto izjavio je da će istraga izazvati „cunami“ na brazilskoj političkoj sceni.

„Svaka partija i svaka država ima nekoga tamo. Predsednici oba doma parlamenta su umešani. Ovo je dokaz da je korupcija u Brazilu sistemska i postoji ogroman potencijal da ovo poremeti organizaciju čitave administracije, već od sutra“, rekao je Kouto Asošiejted presu.

Svi političari tvrde da nisu prekršili zakon, a da li će se naći na optuženičkoj klupi zavisi od odluke tužilaštva koje će to proceniti nakon istrage.

Čim je lista objavljena, poslanici su napustili Kongres izbegavajući novinare i otkazali glasanje o finansijskoj pomoći jednoj od federalnih država.

Sudija Fašin je takodje nižim sudovima poslao naloge da utvrde da li ima elemenata za istragu još 201 osobe, medju kojima su i tri prethodna predsednika, Dilma Rusef, Luiz Ignasio Lula da Silva i Fernado Enrike Kardoso, kao i guverneri devet država.

Istraga o mitu i preuveličanim cenama ugovora Oderbrehta i državne naftne kompanije Petrobras postala je najveća istraga o korupciji u istoriji Brazila, a njen uticaj se oseća u celom regionu.

Oderbreht je priznao da je dao skoro 800 miliona dolara u mitu širom Latinske Amerike, pa su mnoge okolne zemlje takodje optužile svoje zvaničnike za primanje mita.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.