U trendu

Bregu: Potpisani sporazumi dopreće do naših građana

BERLIN – Iako otpisani kao skoro nemogući, nakon teške i komplikovane dve godine, tri glavna sporazuma o mobilnosti koja je koordinisalo Veće za regionalnu saradnju konačno su ugledala svetlo dana, izjavila je danas generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RC C) Majlinda Bregu.

„Danas (sporazumi) dopiru do onih kojima su namenjeni, a to su naši građani“, istakla je Bregu na samitu Berlinskog procesa koji je održan u glavnom gradu Nemačke.

Prema njenim rečima, slično široko rasprostranjenom uticaju regionalnog sporazuma o smanjenju cena rominga i zelenih koridora, njihov uticaj na terenu će biti direktan i konkretan, prenelo je RC C.

„To doprinosi ravnomernoj izgradnji mostova koji su i dalje potrebni u našem regionu, kao i mostova sa Evropskom unijom“, kazala je Bregu.

Lideri zapadnobalkanske šestorke potpisali su tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Nemački kancelar Olaf Šolc, kako se prenosi, zahvalio je RC C na odlično obavljenom poslu u protekle dve godine na olakšavanju sklapanja tri sporazuma o mobilnosti i pozvao na ubrzavanje regionalne saradnje i procesa evropske integracije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je ovo veliki iskorak ka integraciji u zajedničko regionalno tržište, jer se ljudima daje mogućnost da prošire iskustva i daju ono najbolje regionu.

U zaključcima predsedavajućeg, učesnici Berlinskog procesa su potvrdili ključnu ulogu ovog procesa kao pokretača regionalne saradnje kojim se ubrzava proces integracije sa Evropskom unijom i pohvalili su napore koje je Zapadni Balkan uložio u sprovođenje zajedničkog regionalnog tržišta, kao i ključnu koordinacionu ulogu Veća za regionalnu saradnju i CEFTA-e u uspešnim pregovorima o zaključivanju sporazuma o mobilnosti u okviru zajedničkog regionalnog tržišta.

„Nadajući se brzom postupku ratifikacije, nastavićemo da podržavamo sprovođenje i upravljanje sporazumima tako da njihove predviđene koristi što pre dopru do onih kojima su namenjene“, navela je Bregu.

Prema njenim rečima, sa ovim zamahom i ohrabrenjem na umu, krajnje je vreme da se sledi pionirski primer zemalja članica EU koje su se pridružile inicijativi zelenih koridora i da smanjenje cena rominga između EU i Zapadnog Balkana postane dobar primer.

„Radujemo se i drugim konkretnim rezultatima za samit Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se u decembru održava u Tirani. U ovim teškim vremenima potrebne su nam ove, ali i brojne druge mere integracije u oblasti energetike, kibernetičke otpornosti, dezinformacija, i slično. Kao sveobuhvatan regionalni mehanizam, Veće za regionalnu saradnju je spremno da između samita doprinese sprovedivosti procesa“, zaključila je Bregu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar