U trendu

Bregzit je loša vest za Poljsku, Evropu i Veliku Britaniju

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski ocenio je danas pobedu opcije Bregzita na referendumu u Velikoj Britaniji kao lošu vest za Poljsku, Evropu, a i samu Veliku Britaniju koju će odluka o napuštanju Evropske unije osetno oslabiti.

„Desilo se. To je loša vest za Evropu, loša vest za Poljsku. To znači i destabilizaciju same Velike Britanije u ovom trenutku“, rekao je Vaščikovski poljskoj televiziji Republika.

Šef poljske diplomatije je u četvrtak ocenio da će od Evropske unije ako je napusti Velika Britanija ostati samo fasada.

Poljski zvaničnici ne kriju da im pored ekonomskih problema i sudbine stotina hiljada poljskih gastarbajtera u Velikoj Britaniji glavobolje zadaje i to što gube u EU važnog saveznika na čiju podršku su mogli da računaju u svom oštrom kursu prema Rusiji za koji razumevanja nemaju ni Nemačka ni Francuska.

„EU bez zemlje na koju otpada 16 odsto BDP-a Unije i 13 odsto njenog stanovništva biće znatno slabija i na medjunarodnoj sceni, recimo u odnosima sa Rusijom koja podgreva imperijalističke snove ali i sama Unija biće drugačija jer će u njoj veću ulogu igrati Nemci“, rekao je za TV Polsat potpredsednik Evropskog parlamenta Rišard Čarnjecki.

Potpredsednik EP iz stranke vladajućih konzervativaca Pravo i pravda podsetio je da odlazak Velike Britanije iz EU zadaje i moćan ekonomski udarac Poljskoj.

„Velika Britanija je sada na drugom mestu po uvozu poljske robe odmah iza Nemačke. Mi u Veliku Britaniju izvozimo roba za 11 milijardi evra godišnje i za nas je jako važno pod kojim uslovima će Velika Britanija izlaziti iz EU jer, nema šta da krijemo, taj izvoz treba maksimalno očuvati“, kazao je Čarnjecki.

Evroposlanik Prava i Pravde upozorio je takodje da je taj izvoz tako veliki delimično iz zbog toga što u Velikoj Britaniji živi i radi skoro dva miliona Poljaka i izrazio zabrinutost za njihov status jer će neki od njih morati da se vrate u domovinu.

Prema procenama ekonomista nakon odlaska Velike Britanije iz EU položaj poljskih gastarbajtera pogoršaće se osetno, jer dok ih sada štite evropski zakoni, ubuduće će biti prepušteni odlukama isključivo britanskog parlamenta a može da se očekuje povratak minimalno oko 400.000 Poljaka gastarbajtera u domovinu, što bi značilo gubitak od oko dve milijarde evra godišnje na njihovim doznakama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.