U trendu

Brešan: Platforma „Cijepi se“ loše postavljena

ZAGREB – Hrvatska platforma za prijavljivanje za imunizaciju, proizvela je niz problema građanima i vlasti, a posebnu pažnju privukao je slučaj doktora Leonarda Brešana, koji je iako vakcinisan u KBC Rijeka, uspeo da se prijavi putem aplikacije u sistem.

Direktor riječekog KBC Alen Ružić rekao je da je vakcinisanje Brešana izolovani slučaj koji nema veze sa sistemom „Cijepise“ i ističe da je „došlo do greške“ u njihovom informacijom sistemu.

Brešan kaže da veruje direktoru KBC Rijeka, ali da platforma ipak nije dobro postavljena.

„Novinari su bili kod mene i pokušali smo da se upisemo. Novinarki je odbijeno, ja sam uspeo. Ostao sam zatečen s obzirom na to sam već vakcinisan. To što je bio informatički propust, ne menja ništa. Kao što je i Rakar rekao, sistem loše funkcioniše.

Istakao je da se prilikom izrade platforme nije slušala struka.

Predlagali su, kaže, između ostalog, i kol centar, gde bi se mogli zaposliti i brojni nezaposleni administratori.

Projekt „Cijepise“, inače, koštao je 4,4 miliona kuna (jedan evro je oko 7,5 kuna), koji je u najavio predstavljen kao spektakl, a u primeni debakl.

“Loša rešenja, postupanja i greške uvek ću kritikovati“, rekao je Brešan.

Smatra da platforma neće profunkcionisati u narednim mesecima.

“Kostur sistema ‘Cijepise’ loše je postavljen. Bilo je ponuđenih kvalitetnih rešenja, nisu uzeta u obzir. Moglo se uštedeti puno novca, sistem je mogao biti stabilniji, ali nije se slušalo. Tu smo gde jesmo, ne znam kako bi se to moglo ispraviti”.

A što se tiče odgovornosti, Brešan smatra da nije odgovornost na ministru Vili Berošu, već unutar tog resora.

“Ako govorimo o odgovornosti Beroša to može biti neka komandna odgovornost, nije on Supermen. Problem je u savetnicima i službama”, rekaoje Brešan za zagrebačku N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.