U trendu

Brifing Mehanizma za diplomatski kor u Holandiji

HAG – Čelnici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) u Hagu, održali su brifing za diplomatski kor akreditovan pri Holandiji i međunarodnim organizacijama.
Tokom brifinga, kojem je u sredu prisustvovalo 50 ambasadora i članova diplomatskog kora, predsednica Grasijela Gati Santana, tužilac Serž Bramerc i sekretar Abubakar M. Tambadu dali su pregled i ažuriranje trenutnih aktivnosti Mehanizma, navodi se u saopštenju Mehanizma.
Svo troje su istakli posvećenost efikasnom, ekspeditivnom i poštenom okončanju nekoliko preostalih slučajeva, kao i izvršavanju neprekidnih preostalih funkcija Mehanizma na način u skladu sa vizijom Saveta bezbednosti.
Gati Santana je informisala diplomatski kor o glavnim prioritetima svog predsedavanja, uključujući planiranje budućih promena u radu Mehanizma.
Tužilac Bramerc je istakao napore njegove kancelarije da prati preostale begunce i pomogne nacionalnim pravosuđima, dok je sekretar Tambadu naveo podršku koju je Sekretarijat pružio aktivnostima Mehanizma, kao i tekući rad na daljem poboljšanju dostupnosti javnih sudskih spisa i arhiva.
Direktori Mehanizma su se takođe zahvalili predstavnicima država na njihovoj postojanoj podršci Mehanizmu od njegovog osnivanja i identifikovali nekoliko oblasti u kojima je kontinuirana podrška država članica i dalje neophodna, a to uključuje lociranje i hapšenje begunaca, preostali transfer osuđenih lica u države izvršenja i generalno obezbeđivanje podrške dodatnih država izvršenja i konačno, obezbeđivanje Mehanizmu dovoljnih budžetskih sredstava za obavljanje svog rada.
U saopaštenju se navodi da će Mehanizam nastaviti da redovno obaveštava diplomatski kor, kako u Aruši, tako iu Hagu, o svom radu i aktivnostima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.