U trendu

Brisel obeležava pet godina od terorističkih napada

BRISEL – Najviši zvaničnici Belgije i EU, zajedno sa nekim od žrtava i porodicama žrtava, obeležili su danas petu godišnjicu smrtonosnih terorističkih napada u Briselu.

U samoubilačkim bombaškim napadima 22. marta 2016. godine na briselskom aerodromu, a potom i u metro stranici Malbek, ubijene su 32 osobe, a 340 ljudi je ranjeno.

Imena onih koji su preminuli tokom napada na briselskom aerodromu pročitana su naglas jutros u 07.58 sati, u vreme kada je prva bomba eksplodirala u sali za odlaske.

Minut ćutanja održan je i na metro stanici Malbek u 09.11 časova kada je tamo eksplodirala bomba, a takođe su naglas pročitana imena poginulih.

Komemoraciji su prisustvovali belgijski kralj Filip, kraljica Matilda, kao i premijer Belgije Aleksandar De Kro sa suprugom.

Kralj i kraljica položili su vence na aerodromu i u Malbeku.

Treća, veća komemoracija održava se u podne, ipred zgrade Evropske službe za spoljne poslove ( EEAS) gde je podignut spomenik žrtvama napada.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, poručio je da su i ministri spoljnih poslova EU, na današnjem sastanku u Briselu, odali poštovanje žrtvama terorističkog napada u Briselu.

”Terorizam i ekstremizam nemaju mesta u našim društvima. Ujedinjeni smo u odbrani slobode i demorkatskih vrednosti”, naveo je Borelj.

Iz Evropske komisije poručuju da je posle pet godina ”bol i dalje prisutna” i da su sve misli usmerene ka briselskim žrtvama i njihovim porodicma.

Briselski mediji navode da su do 31. decembra 2020. godine osiguravajuće kuće isplatile oko 50 miliona evra za 1.412 žrtava koje su se javile nakon napada u Briselu 2016. godine.

Ranije ove godine, naloženo je suđenje za deset ljudi, u vezi sa samoubilačkim bombaškim napadima u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.