U trendu

Brisel ocekuje od CG da pokaze vise odlucnosti na putu ka EU

BRISEL – Brisel očekuje da Crna Gora nastavi put pridruživanja Evropskoj uniji sa više odlučnosti, navedeno je u zaključcima Saveta Evropske unije o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja.

Kako prenosi portal CdM, prioritet za dalje pregovore ostaje ispunjavanje privremenih kriterijuma iz poglavlja 23 i 24.

„Tek kad Crna Gora ispuni zacrtane kriterijume EU moći će da postavi uslove vladavine prava kao završne kriterijume, koje Crna Gora mora da ispuni u zatvaranju tih poglavlja. Savet ističe da čitav sistem vladavine prava mora da dostavi vidljive rezultate. Kako je navedeno i u pregovaračkoj metodologiji, napredak u ovim poglavljima je ključan i određivaće dalji tempo pregovora. Savet očekuje da Crna Gora nastavi na putu pridruživanja sa više odlučnosti“, navodi se u dokumentu.

Iz Saveta EU su istakli i nekoliko važnih i hitnih reformi koje Crna Gora mora da usvoji.

„Ohrabrujemo iskazivanje snažne političke volje, prevazilaženje polarizacije i konkretne rezultate na polju slobode medija i borbe protiv korupcije kao i nastavak prevazilaženja nedostataka u rukovođenju slučajevima organizovanog kriminala i konfiskacije imovine stečene kriminalom,“ takođe se navodi u dokumentu.

Savet ukazuje i na neophodnost prevazilaženja stagnacije u implementaciji ključnih pravosudnih reformi, uključujući imenovanja u nezavisnim institucijama i pravosudnim organima.

Očekuju, kako se navodi, jaku političku posvećenost i iskrenu uključenost svih relevantnih institucija i činilaca u ova pitanja.

Zvaničnu Podgoricu ohrabruju, kako se dodaje, da ojača nezavisnost institucija, naročito pravosuđa, da pokaže političku volju kako bi se sprovela administrativna reforma i ojačali administrativni kapaciteti.

„Crna Gora mora da obezbedi imenovanja zasnovana na zaslugama i održi EU ekspertizu u administraciji kako bi podržala proces pridruživanja i pregovore za članstvo u EU”, piše u zaključcima.

Od svih političkih aktera traži se da pokažu odgovornost i uključe se u smislen i inkluzivan politički dijalog kako bi se izbegla dalja polarizacija na političkoj sceni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar