U trendu

Brisel potvrdio podršku RSM na njenom evropskom putu

BRISEL – Učesnici današnje 16. sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Severne Makedonije EU, održane danas u Skoplju, pozdravili su jasan strateški cilj EU i ambiciju Severne Makedonije da napreduje u procesu pregovora o pristupanju na osnovu nastavka reformskog napretka.

Učesnici su, kako je saopšteno u Briselu, ponovo potvrdili opredeljenost EU da dalje podržava Severnu Makedoniju u njenim nastojanjima ka članstvu u EU.

EU od Severne Makedonije očekuje da izgradi međustranački konsenzus za „preduzimanje konkretnih koraka u procesu pregovora i održavanje trenutnog reformskog zamaha“, a „dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ostaju suštinski elementi procesa proširenja, kao i Procesa stabilizacije i pridruživanja“, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da se „postojeći bilateralni sporazumi, uključujući Prespanski sporazum između Severne Makedonije i Grčke i Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Severne Makedonije i Bugarske, moraju sprovoditi u dobroj nameri“.

EU je podvukla važnost daljeg produbljivanja saradnje po pitanjima spoljne politike i pozdravila i snažno pohvalila Severnu Makedoniju zbog njenog potpunog i doslednog usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere EU protiv Rusije.

EU je istakla da je za napredak na evropskom putu važno da se radi na oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 o pravosuđu i osnovnim pravima kao i 24 I pravda, slobodi i bezbednosti.

„Nadovezujući se na napredak koji je već postignut, potrebni su kontinuirani napori da se osigura nezavisnost, profesionalizam, transparentnost i nepristrasnost pravosudnog sistema. EU je podstakla Severnu Makedoniju da dalje pojača istrage, krivično gonjenje i pravosnažne presude u slučajevima korupcije, uključujući i na visokom nivou“, navodi se u saopštenju.

Što se tiče ekonomskih kretanja, Savet je pozvao Severnu Makedoniju da se pozabavi ključnim izazovima i da ublaži negativne posledice ruskog rata protiv Ukrajine.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je ranije danas na konferenciji za novinare u Skoplju pozvao vladu i opoziciju da kreiraju uslove za ustavne amandmane.

„Treba da se kreiraju uslovi za ustavne amandmane. Ova godina je krucijalna. Nakon julskog dogovora, ovo je najbolji dogovor koji možete da dobijete. Nije realno da se misli da ovaj dogovor može da bude otvoren za nove pregovore. Vaša budućnost u EU se zasniva na ovom dogovoru. Sada je vreme za sve političke partije da pokažu odgovornost i da rade na napretku na tom putu“, naveo je Borelj.

On je rekao da je neophodna promena Ustava Severne Makedonije, u kojem bi bila uneta i bugarska manjina, da bi zemlja mogla da vodi efektivne pregovore o priključenju.

Podsetio je da je to dogovoreno u julu prošle godine kada je Severna Makedonija prihvatila francuski predlog za početak pregovora sa Unijom.

Primetio je, međutim, da vladajuća koalicija nema dovoljnu većinu u parlamentu da bi započela ustavne promene, jer najuticajnija opoziciona partija VMRO-DPMNE odbija da glasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.