U trendu

Brisel pozvao na okončanje kontrole unutrašnjih granica u Zoni Šengena

Evropska komisija je danas pozvala da se „okonča“ stalno produžavanje trajanja kontrole državnih granica unutar Šengenskog područja, što je trebalo da bude izuzetna mera, ali se redovno obnavlja u nekoliko zemalja, uključujući Francusku.

„Ne mogu da zamislim Evropu sa zatvorenim unutrašnjim granicama, nikada nećemo dozvoliti Evropi da se vrati u svoju prošlost“, rekao je komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu.

„Ima zabrinutost čiji deo je opravdan, ali smo poslednjih godina osigurali više bezbednosti za naše građane“, rekao je on novinarima, te je „vreme da se okončaju te granične kontrole“.

Koristeći zakonita odstupanja od načela slobode kretanja u Šengenskoj zoni, kontrolu je 2015. godine uvelo šest zemalja: Francuska, Nemačka, Austrija, Danska, Švedska, Norveška.

Većina tih zemalja je na početku to pravdala haotičnim povećanjem priliva migranata unutar EU, a navodile su i strahovanja za bezbednost, posebno zbog džihadističkih napada u evropskim zemljama.

Francuska je početkom oktobra nagovestila Komisiji da će za još šest meseci produžiti kontrolu uvedenu još 13. novembra 2015. zbog opasnosti od terorizma.

Ta kontrola koje je trebalo da se završi krajem oktobra, biće produžena do 30. aprila 2019, ukazuju francuske vlasti.

Austrija je takođe najavila nameru da nastavi kontrolu na nekim svojim granicama.

Te kontrole u Šengenskoj oblasti se ne sprovode sistematski, ali to što su zvanično najavljene, omogućava tim zemljama da po svojoj volji legitimišu putnike što je odstupanje od pravila o slobodi kretanja.

Nekoliko zemalja je zabrinuto, kao i Komisija, da će takvo odstupanje vremenom postati norma, na kraju dovodeći do praktičnog ukidanja Šengenskog područja – zone slobodnog kretanja kroz 26 zemalja, od kojih su 22 članice Evropske unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.